Bolesť panvy

Varikokéla

Neplodnosť sa v poslednom čase skloňuje v mnohých rozhovoroch s priateľmi i v médiách. Jednou z jej príčin môže byť i varikokéla. Aké ďalšie zdravotné riziká sú s ňou spojené?

Čo je varikokéla?

Jednoducho povedané, ide o kŕčové žily v uvoľnenom kožnom vaku, ktorý drží semenníky. Žily sa v tejto oblasti rozšíria čo môže  viesť k zníženej produkcii spermií, alebo až k neplodnosti. Varikokéla môže spôsobiť zmenšenie semenníkov alebo ich nedostatočné vyvinutie. Pozitívnou správou je, že sa dá jednoducho diagnostikovať a vyriešiť pomocou pomerne rýchlej operácie.

Príčiny vzniku varikokély

Presná príčina nie je vedecky potvrdená, pravdepodobne však súvisí s:

  • rýchlym vývinom/rastom pohlavných orgánov v puberte, 
  • nesprávne fungujúcimi chlopňami žíl v mieche, čo narúša prúdenie krvi a vedie k rozšíreniu žíl,
  • zdurením lymfatických uzlín.

Čo spôsobuje neliečená varikokéla a aké sú jej príznaky?

Varikokélu často muž nespozoruje, pretože sa vyskytuje bez príznakov. Ak sa nejaké symptómy objavia, zvyčajne ide o bolesť semenníkov pri státí alebo pri fyzickej námahe. Táto bolesť ustúpi, ak si muž ľahne na chrbát. Ďalší výrazný príznak je zvýšená teplota semenníkov a zvýšené potenie v danej oblasti. Keďže ide o kŕčové žily, príznakom sú aj viditeľné zhrubnuté a pokrútené žily.

Neliečená varikokéla môže viesť k týmto trom problémom:

  • Problém s vývinom a funkciou semenníkov – semenník môže atrofovať, teda sa scvrkne a zmäkne.
  • Bolesť semenníkov – objavuje sa zvyčajne na ľavej strane a je to pravdepodobne kvôli umiestneniu ľavej testikulárnej žily. Zvyčajne je ostrá, občas pripomína pocit silného tlaku a uľaví sa od nej pri ležaní. Spolu s bolesťou sa môžu objaviť aj opuchy ľavej strany semenníkov.
  • Neplodnosť – narušenie prúdenia krvi do semenníkov ako aj ich atrofia a zmäknutie môže viesť k zníženej produkcii spermií a tým až k neplodnosti muža.

Diagnostika a následná operácia varikokély

Diagnostika

Diagnostika varikokély prebieha u urológa. Na základe symptómov a celkového zdravotného stavu pomerne ľahko zistí, či sa u muža tento problém vyskytol. Vyšetrenie spočíva v prehmataní semenníkov, keďže rozšírené žily je možné zacítiť pri prehmataní. Lekár zároveň skontroluje mäkkosť mieška, aby vylúčil alebo potvrdil jeho atrofiu. Pokiaľ nie je diagnostika možná iba na základe výzoru a prehmatania semenníkov, sú využívané aj moderné zobrazovacie metódy, najmä ultrasonografia, ale aj tomografia alebo Dopplerovská diagnostika.

Pri vyšetrení je využívaný aj takzvaný Valsavov manéver. Muž sa v stoji zhlboka nadýchne a dych zadrží, pričom napne brucho a panvové svaly ako pri stolici. Potom prudko vydýchne. Na semenníkoch takto dôjde k zmenám, ktoré lekár jednoducho spozoruje. 

Posledným spôsobom diagnostiky je spermiogram, pomocou ktorého sa zisťuje množstvo spermií v ejakuláte. Toto vyšetrenie je dôležité kvôli zisťovaniu neplodnosti muža. 

Mikrochirurgická operácia varikokély

Ide o najšetrnejšie ošetrenie varikokély, pri ktorom vzniká iba malá rana. Mikrochirurgická operácia varikokély prebieha pod operačným mikroskopom, vďaka čomu sú dobre zachytené aj tie najmenšie žily. Nemusíte sa obávať ani bolesti – zákrok prebieha v celkovej anestéze. Najčastejšie sa vykonáva ráno, nalačno a už večer môže pacient odísť domov. Následne si ranu ošetruje dezinfekčnými prípravkami a pravidelne preväzuje. Počas operácie sú prerušované alebo podviazané problematické žily. Následne je rana (v oblasti slabín) zošitá a do okolia je aplikovaná anestetická látka, aby bolo znecitlivené a pacienta netrápili po prebudení bolesti. Po operácii je pacient sledovaný nasledujúcich päť hodín. Domov by mal odchádzať v sprievode inej osoby a 24 hodín nesmie riadiť auto.

 

Prostatitída

Chronická prostatitída je príčinou bolestí panvového dna, obtiaží s močením , niekedy je doprevádzaná aj zvýšenou telesnou teplotou a problémami v sexuálnom živote. Nie je ochorením len starších mužov ale aj mladších vekových skupín.
Existuje viacej foriem prostatitídy : 1. Akútna bakteriálna prostatitída. Je vyvolaná baktériami a prejavuje sa akútnymi príznakmi: Zimnica a horúčka, bolesť spodnej časti chrbta, podbrušia, hrádze, pálenie pri močení až neschopnosť sa vymočiť. 2. Chronická bakteriálna prostatitída je tiež vyvolaná baktériami, ale má zdĺhavý priebeh. Jej príznakmi sú bolesti v podbrušku a hrádze, občasné pálenie pri močení, nechuť do sexu a nezriedka aj porucha erekcie. 3.Syndróm chronických panvových bolestí je najčastejšou formou prostatitídy. Má zdĺhavý priebeh, ale bez prítomnosti infekcie. Môže byť zápalová alebo nezápalová. Prejavuje sa podobne ako chronická bakteriálna prostatitída : Bolesti na hrádzi, v semenníkoch, v pohlavnom úde a v oblasti močového mechúra, bolesti pri močení a ejakulácii. Ochorenie má obdobia zlepšenia a zhoršenia. 4. Asymptomatická zápalová prostatitída je bezpríznakové ochorenie, ktoré sa náhodne zistí pri urologickom vyšetrení, alebo pri biopsii prostaty.

Diagnostika prostatitídy spočíva v dôkladnej anamnéze, vyšetrení moču, exprimátu prostaty, ejakulátu, pohmatovom vyšetrení prostaty a ultrasonografickom vyšetrení.

Liečba prostatitídy spočíva v aplikácii antibiotík / v prípade bakteriálnej prostatitídy / , nesteroidných analgetík, alfablokátorov, fytopreparátov, antimuskariník a aplikácii tepla. Vysoko účinnou metódou liečby chronickej prostatitídy je ESWT / liečba rázovou vlnou / . Chronická prostatitída a syndróm chronických panvových bolestí sú optimálne indikácie na liečbu rázovou vlnou. Metóda ESWT spočíva v aplikácii mimotelových rázových vĺn na kalcifikované jazvy prostaty, na ktoré adherujú baktérie. Účinkom rázovej vlny dochádza k deštrukcii kalcifikátov, ktoré sú fagocytovateľné leukocytmi a následne ľahšie eliminované vlastným imunitným systémom. Liečba je ambulantná, nevyžaduje hospitalizáciu. Pacient u nás absolvuje sériu minimálne 4 sedení , 1-krát za jeden až 2 týždne.

Objednajte sa na konzultáciu

PRACOVISKO Bratislava

PRACOVISKO piešťany

Kontaktujte nás

    Po vypísaní formuláru Vás bude kontaktovať naša recepcia.

    *Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA. Ochrana súkromia a zmluvné podmienky