Popis problému

Neplodnosť sa v poslednom čase skloňuje v mnohých rozhovoroch s priateľmi i v médiách. Jednou z jej príčin môže byť i varikokéla. Aké ďalšie zdravotné riziká sú s ňou spojené?

Čo je varikokéla?

Jednoducho povedané, ide o kŕčové žily v uvoľnenom kožnom vaku, ktorý drží semenníky. Žily sa v tejto oblasti rozšíria čo môže  viesť k zníženej produkcii spermií, alebo až k neplodnosti. Varikokéla môže spôsobiť zmenšenie semenníkov alebo ich nedostatočné vyvinutie. Pozitívnou správou je, že sa dá jednoducho diagnostikovať a vyriešiť pomocou pomerne rýchlej operácie.

Príčiny vzniku varikokély

Presná príčina nie je vedecky potvrdená, pravdepodobne však súvisí s:

  • rýchlym vývinom/rastom pohlavných orgánov v puberte, 
  • nesprávne fungujúcimi chlopňami žíl v mieche, čo narúša prúdenie krvi a vedie k rozšíreniu žíl,
  • zdurením lymfatických uzlín.

Čo spôsobuje neliečená varikokéla a aké sú jej príznaky?

Varikokélu často muž nespozoruje, pretože sa vyskytuje bez príznakov. Ak sa nejaké symptómy objavia, zvyčajne ide o bolesť semenníkov pri státí alebo pri fyzickej námahe. Táto bolesť ustúpi, ak si muž ľahne na chrbát. Ďalší výrazný príznak je zvýšená teplota semenníkov a zvýšené potenie v danej oblasti. Keďže ide o kŕčové žily, príznakom sú aj viditeľné zhrubnuté a pokrútené žily.

Neliečená varikokéla môže viesť k týmto trom problémom:

  • Problém s vývinom a funkciou semenníkov – semenník môže atrofovať, teda sa scvrkne a zmäkne.
  • Bolesť semenníkov – objavuje sa zvyčajne na ľavej strane a je to pravdepodobne kvôli umiestneniu ľavej testikulárnej žily. Zvyčajne je ostrá, občas pripomína pocit silného tlaku a uľaví sa od nej pri ležaní. Spolu s bolesťou sa môžu objaviť aj opuchy ľavej strany semenníkov.
  • Neplodnosť – narušenie prúdenia krvi do semenníkov ako aj ich atrofia a zmäknutie môže viesť k zníženej produkcii spermií a tým až k neplodnosti muža.

Diagnostika a následná operácia varikokély

Diagnostika

Diagnostika varikokély prebieha u urológa. Na základe symptómov a celkového zdravotného stavu pomerne ľahko zistí, či sa u muža tento problém vyskytol. Vyšetrenie spočíva v prehmataní semenníkov, keďže rozšírené žily je možné zacítiť pri prehmataní. Lekár zároveň skontroluje mäkkosť mieška, aby vylúčil alebo potvrdil jeho atrofiu. Pokiaľ nie je diagnostika možná iba na základe výzoru a prehmatania semenníkov, sú využívané aj moderné zobrazovacie metódy, najmä ultrasonografia, ale aj tomografia alebo Dopplerovská diagnostika.

Pri vyšetrení je využívaný aj takzvaný Valsavov manéver. Muž sa v stoji zhlboka nadýchne a dych zadrží, pričom napne brucho a panvové svaly ako pri stolici. Potom prudko vydýchne. Na semenníkoch takto dôjde k zmenám, ktoré lekár jednoducho spozoruje. 

Posledným spôsobom diagnostiky je spermiogram, pomocou ktorého sa zisťuje množstvo spermií v ejakuláte. Toto vyšetrenie je dôležité kvôli zisťovaniu neplodnosti muža. 

Mikrochirurgická operácia varikokély

Ide o najšetrnejšie ošetrenie varikokély, pri ktorom vzniká iba malá rana. Mikrochirurgická operácia varikokély prebieha pod operačným mikroskopom, vďaka čomu sú dobre zachytené aj tie najmenšie žily. Nemusíte sa obávať ani bolesti – zákrok prebieha v celkovej anestéze. Najčastejšie sa vykonáva ráno, nalačno a už večer môže pacient odísť domov. Následne si ranu ošetruje dezinfekčnými prípravkami a pravidelne preväzuje. Počas operácie sú prerušované alebo podviazané problematické žily. Následne je rana (v oblasti slabín) zošitá a do okolia je aplikovaná anestetická látka, aby bolo znecitlivené a pacienta netrápili po prebudení bolesti. Po operácii je pacient sledovaný nasledujúcich päť hodín. Domov by mal odchádzať v sprievode inej osoby a 24 hodín nesmie riadiť auto.

 

Ako sa dá riešiť tento problém?

Objednajte sa na konzultáciu

PRACOVISKO Bratislava

PRACOVISKO piešťany

Kontaktujte nás

    Po vypísaní formuláru Vás bude kontaktovať naša recepcia.

    *Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA. Ochrana súkromia a zmluvné podmienky

    HĽADALI STE TIEŽ AKO

    • Varikokéla
    • Neplodnosť muža
    • Infertilita
    • Kŕčové žily mieška